14 Ocak 2014 Salı

Kur'anı sana sıkıntıya düşesin diye değil,Ancak Allah'tan korkanlara bir öğüt olarak indirdik.

2 — Kur'anı sana sıkıntıya düşesin diye değil,
3 — Ancak Allah'tan korkanlara bir öğüt olarak indirdik.
4 — Yeri ve yüce gökleri yaratanın katından bir kitab olarak indirdik.
5 — Rahman arşa hükmetmektedir.
6 — Göklerde ve yerde ikisinin arasında ve toprağın altında bulunanlar O'nundur.
7 — İstersen sözü açığa vur sen, şüphesiz ki O gizliyi de, gizlinin gizlisini de bilir.

8 — "Allah'tan başka ilâh yoktur ve en güzel isimler O'nundur.
"Kur'an'ı sana sıkıntıya düşesin diye değil" Biz bu Kur'an'ı sana o yüzden sıkıntıya düşesin diye indirmedik. 
Onu okuyarak, emirlerini yerine getirerek kendini yıpratasın, gücünün üstünde şeylere girişesin ve sıkıntıya düşesin diye indirmedik. 
Onun okunuşu son derece kolaydır. Yüklediği mükellefiyetler ise insanların takatini aşmaz. Hem sana ancak taşıyabileceğin kadar yük yüklenir. türebileceğinin ötesinde hiç bir emir buyurulmaz. Kişi takati nispetinde ibadetten sorumlu olur. Zira bu bir sıkıntı değil bir nimettir. Bu kitap kişiyi sıkmak için inmemiş, aksine yücelerin yücesiyle
ittisal kurmak fırsatını vermek, oradan kuvvet dilemek, huzur bulmak için indirilmiştir. Allah'ın rızasını, yakınlığını ve ona bağlılığın ünsiyetini anlamak için indirilmiştir. 
Hem biz onu sana insanlar arasıda bir takım kimseler inanmadıkları takdirde sıkıntıya düşesin diye indirmedik. Çünkü sen kimseyi zorla imana getirip girdirmekle mükellef değilsin. Onların yüzünden kendini heba edecek değilsin. Hem bu Kur'an yalnız ve yalnız uyarmak ve hatırlatmak
için inmiştir:
"Ancak Allah'tan korkanlara bir öğüt olarak indirdik."
Şüphesiz ki Alah'tan korkan kendisine öğüt verildiği zaman onu tutar, Rabbinden sakınır ve bağışlanmasını diler. İşte bu noktada peygamberin vazifesi son bulur. Peygamber hiç bir zaman için kalblerin kapalı kilitlerini açmak ve gönüllerin içine girerek ruhlara hâkim olmakla mükellef değildir. Bunları yalnız ve yalnız bu Kur'an'ı indiren Allah yapar. O'dur bütün kâinata tek başına hâkim olan.
Gönüllerdeki gizli noktaları bütünüyle kavrayıp sırlardan haberdar olan:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder