26 Eylül 2013 Perşembe

Suriye'de Şeriat İsteyen 13 Direnişçi Gruptan Açıklama

Suriye'de Şeriat İsteyen 13 Direnişçi Gruptan Açıklama
Suriye'deki en güçlü 13 direnişçi grubu; Suriye Ulusal Konseyini (SUK) kabul etmediklerini ve Suriyeli müslümanları temsil etmediğini açıkladılar.
Suriye’de 13 önemli muhalif tugay Suriye Ulusal Konseyini (SUK) ve Yüksek Askeri Şurayı artık tanımadıklarını ilan etti.
Aralarında Ahraruş Şam, Nusra, Tevhid, Sukuruş Şam gibi sahada en etkili direniş gruplarının da yer aldığı Suriyeli 13 savaşçı grup, Ulusal Konsey'in önerdiği hükümetin kendilerini temsil etmediği gerekçesiyle ayrı bir cephe kurdu.
SUK'tan ayrılan bu gruplar kendi aralarında “İslami Cephe” adında bir birlik kurdu.
Yeni İslami ittifakta yine sahada etkili gruplardan Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD)’in olmaması dikkat çekti. IŞİD’in, son dönemlerde gerçekleştirdiği tartışmalı eylemlerin bunda etkili olup olmadığı şu an için bilinmiyor.
Aslolan İslam’dır!
SUK'tan ayrılanlar yaptıkları ortak açıklamada tüm askeri ve sivil grupların İslam’ın temelleri üzerinde toplanması çağrısında bulundular. Dini tek hukuk kaynağı kabul edip Müslümanların çıkarlarının her ayrı grubun çıkarlarından daha üstün olduğunu ifade ettiler.
Açıklamada Ulusal Koalisyon ve önerdiği hükümetin onları temsil etmediğini belirterek artık koalisyonu tanımadıklarını deklare ettiler. 13 grubun ortak açıklamasında “Ulusal Koalisyon ve Ahmet Tuma'nın liderliğindeki geçiş hükümetini tanımıyoruz.” denildi.
Bu açıklamayla SUK, sahadan ciddi oranda kopmuş gözüküyor. Son 6 ayda silah yardımı olmaması, SUK temsilcilerinin sahaya yabancılaşıp siyasete gark olmaları ve 21 Ağustos'tan sonra Batı’nın Esed'i 2014'e kadar masada tutacak formülüne angaje olmalarının bu durumda payı olduğuna yönelik yorumlar yapılıyor.
Cephetun Nusra, Ahraruş Şam İslam Hareketi, Liva et-Tevhid, Liva el-İslam, Sukuruş Şam, Fecrul İslam, Nurul İslamiye Hareketi, Nureddin Zengi Tugayları, Tecemmu’ ve Liva el-Ensar gibi grupların imzasının bulunduğu açıklamanın videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder